DE PLANETEN (Orfeo strings & Le Madrigal de Lille)

Orfeoproducties en Le Madrigal de Lille leerden elkaar kennen tijdens de indrukwekkende uitvoering van ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins in de overvolle Sint-Niklaaskerk in december 2014. Nu vijf jaar later hebben ze beslist opnieuw een uitvoering te brengen  van een prachtig hedendaagse werk voor koor en orkest, ‘The Sunrise Mass’ (2010) van de Noorse componist Ola Gjeilo.

Het concert begint in het holst van de nacht met het werk ‘Chanson dans la Nuit’ voor harp solo van de Franse componist Carlos Salzedo. Dan volgt de compositie ‘Of Moon and Sun’ van Jan Van de Roost. Naar goede gewoonte geven wij ook dit keer een opdracht aan jonge componisten van eigen bodem. Zo worden twee creaties met als thema ‘De Planeten’ uitgevoerd, gecomponeerd door de Noord-Franse componist Hugo Van Rechem en de West-Vlaming Felix Vermeirsch.  Tenslotte beleven we dan de magistrale zonsopgang van Ola Gjielo.

Programma

  1. Chanson dans la nuit- La Désirade (Carlos Salzedo) harp solo
  2. Of moon and sun  (Jan Van de Roost) koor, harp
  3. Creatie voor koor en orkest (Hugo Van Rechem) koor, orkest
  4. Empty dream (Felix Vermeirsch) harp, orkest
  5. Sunrise Mass (Ola Gjeilo)    koor, orkest

 

KLASSIEKE TOP 10

  • Peer Gynt Suite Nr. 1                                    Edward Grieg
  • Introductie en Rondo Capriccioso             Camille Saint-Saens
  • Adagio uit Klarinetconcerto                        W.A. Mozart
  • Pie Jesu uit Requiem                                    Gabriel Fauré
  • Finale uit Symfonie Nr. 9 “Uit de Nieuwe Werled”     Antonin Dvorak                                                                                                      PAUZE
  • Egmont Ouverture                     van Beethoven
  • Eine kleine Nachtmusik           A.Mozart
  • Casta Diva uit Norma                  Vincenzo Bellini
  • Thaïs Méditation                         Jules Massenet
  • Dahomeese Rhapsodie               August De Boeck

Solisten:

  • Karin Vermeiren, sopraan
  • Joshua Galasse, viool
  • Annelize Klein, klarinet

VIVAT MOZART ! 

  • Orkest: Orfeo Kamer Orkest o.l.v. Rik Ghesquiére
  • Solisten: Julie Mossay, sopraan en een jong beloftevolle tenor, student aan de Kapel Koningin Elisabeth.
  • Veronique De Raedemaeker, viool
  • Tom Van de Graaf, hobo
  • verhalende bindteksten: Veva Gerard

CPE , de zoon van Bach

  • Orkest: Orfeo Kamer Orkest o.l.v. Rik Ghesquiére
  • Solisten: Blaz Snoy, dwarsfluit en een jong beloftevol cellist.

PAPA Haydn ! 

  • Het ORFEO Kamerorkest onder leiding van Rik Ghesquière 
  • Solisten: Simon Van Hoecke, trompet
  • Julie Mossay, sopraan 

Repertoire:

C.Ph.E. Bach- Concerto voor cello en orkest in A Wq 172 met cellist Felix Vermeirsch

C.Ph.E. Bach – Concerto voor fluit en strijkorkest  in d Wq. 22 met fluitist Blaz Snoy

C. Ph. E. Bach – Sinfonia’s nrs. 1,2,3 en 5

Josef Haydn – Concerto voor trompet en orkest in Es, Hob. VIIe:1 met trompettist Simon Van Hoecke

Josef Haydn – Ouverture uit ‘Orfeo en Euridice’

Josef Haydn – Cantate “Arianna a Naxos’ met sopraan Julie Mossay

Josef Haydn- Cello concert in C majeur met cellist Felix Vermeirsch

Josef Haydn- Symphonie nr. 49 in F mineur ‘La Passione’

W.A. Mozart – Klarinetconcerto KV 622 met klarinettiste Anne Boeykens

W.A. Mozart – Sinfonietta KV 381

W.A. Mozart – Turkse Mars KV 331

W.A. Mozart – Aria’s uit ‘De Toverfluit’ met sopraan Julie Mossay

W.A. Mozart – Eine Kleine Nachtmusik KV 525

W.A. Mozart – Concerto voor viool en orkest KV 207 met violiste Veronique De Reademaeker

W.A. Mozart – Concerto voor viool en orkest KV 216 met violiste Veronique De Raedemaeker

W.A. Mozart – Concerto voor viool en orkest KV 218 met Veronique De Raedemaeker

W.A. Mozart – Concertante Symphonie KV364

W.A. Mozart – Divertimento KV136

 

De dirigent: Rik Ghesquière

Rik Ghesquière is sinds 1985 lid van het toenmalige VRT Filharmonisch Orkest (nu: Brussels Philharmonic – het Vlaams Radio Orkest).

Geïnspireerd door de samenwerking met tal van dirigenten bij het Vlaams Radio Orkest, besluit Rik Ghesquière in 1997 zich ten volle te concentreren op het dirigeren. Hij volgde orkestdirectie bij Norbert Nozy, Lucas Vis en Frank Shipway. In 2000 werden zijn studies afgerond met het fel gegeerde diploma orkestdirectie dat destijds door het Conservatorium van Brussel sedert 1988 aan niemand meer werd toegekend.

In mei 2002 werd hij aangesteld als vaste dirigent van het Roosendaals Symfonie Orkest (Nederland) bovendien dirigeert hij ook het Roosendaals Gemengd Koor. Rik Ghesquière is ook stichter en dirigent van het Vlaams-Brabants Symfonie Orkest met residentie in de muziekacademie te Zaventem.

Rik begeleide zeer gerenommeerde solisten zoals de pianovirtuoos en laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, Liebrecht Vanbeckevoort. Samen vertolkten ze in de befaamde tweede en derde pianoconcerti van Sergei Rahmaninov en het tweede pianoconcerto van Franz Liszt. Ook vooraanstaande componisten zoals Luc Brewaeys, George De Decker en Daniël Capelletti componeerden stukken voor Rik en de orkesten waarmee hij werkte. In 2010 vestigde Rik Ghesquière zich te Lier en stichtte er zeer recentelijk een nieuwe afdeling van “Jeugd en Muziek” en hij werd de nieuwe dirigent van het Symfonieorkest De Lier.

De jonge solisten:

Felix Vermeirsch

Felix Vermeirsch (1999) is afkomstig en woont in Nieuwpoort. Op zijn acht jaar startte hij met de studie van cello bij Stefaan Craeynest te Diksmuide. Op zijn dertiende werd hij na eens schitterende auditie aangenomen in de beste cello school van Europa: de Kronberg Academy in Frankfurt. Hij studeert er als 1 van de 2 jonge cellotalenten bij Istvan Vardai.

Felix volgde masterclasses cello bij France Springuel, Roel Dieltiens, Laszlo Fenyo, Reinhard Latzko, Frans Helmerson en masterclasses kamermuziek bij Suyoen Kim, Guy Ben-Ziony, Felix Gotlieb, Nikita Boriso – Glebsky, Peijun Xu.

Hij geeft solorecitals met de cellosuites van Bach én met werken van  hedendaagse componisten. Hij speelt samen  met pianiste Fauve Vermeirsch en  als solist met orkesten als “Anima Musicae Chamber Orchestra”, “Brussels Sinfonietta”,  het “Jeugd – en Muziek Orkest Oost – Vlaanderen” , het “Arco Baleno Kamerorkest” en het “Vlaams Brabants Symphony Orkest”. Hij concerteerde in België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Rusland en Hongarije.

Hij is ook componist. Zijn composities worden niet alleen in België uitgevoerd, maar ook op internationale festivals en concerten in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Felix kreeg al compositie – opdrachten van o.a. Kamerkoor Aquarius.

Veronique De Raedemaeker

Veronique De Raedemaeker (Oudenaarde 1996) begon op 5 jarige leeftijd Veronique haar vioolstudie in de Academie te Lier bij Francis Reusens. Vanaf het schooljaar 2011-2012 is ze studente aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de klas van Alissa Margulis, en krijgt ze ook les van Alexander Pavtchinskii. Ze haalde sindsdien verschillende prijzen : op de solistenwedstrijd van Jeugd en Muziek Oost-Vlaanderen, op de Breughelwedstrijd  en de Belfius Classics. Ook behaalde ze internationale prijzen: eerste laureaat voor viool en voor viool en orkest met « 21th Century Art » in Funchal (Portugal), de selectie voor de nieuwe orkeststage voor jongeren te Verbier (the Verbier Festival Music Camp), Novam in Amersfoort (kamermuziek met accordeon, eerste laureaat en concertprijs van het Conservatorium van Den Haag) en de prijs van een Knopff strijkstok in de Knopff Wettbewerb in Düsseldorf.

Veronique is concertmeester in het orkest van de Academie van Lier. Ze speelt met veel overgave in verschillende jongerenensembles. Ze had het geluk om als één van de (bijna) 90 jonge violisten deel te nemen aan de viering in Bozar ter gelegenheid van de verjaardag van Ivry Gitlis. Ze droeg bij tot de opluistering van de Academische Zitting voor de 75e verjaardag van het Wit-Gele kruis.  Ze trad op als jong talent in het Kamermuziekfestival van Arte Amanti, en met het orkest “De Lier”.

 Julie Mossay

Julie Mossay (31 jaar) begon haar studie zang en lyrische kunst aan het Conservatorium van Verviers (België) bij Annie Frantz en zette haar opleiding voort aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Marcel Vanaud. Hier behaalde ze de eerste prijs zang en opera. Ze studeerde verder aan het Conservatorium van Nancy (Conservatoire de Nancy) waar ze onder begeleiding van Christiane Stutzman haar gouden medaille behaalde.

Als jonge sopraan debuteerde ze in 2005 bij de Luikse Opéra Royal de Wallonie (Koninklijke Opera van Wallonië). In het najaar van 2007 verschijnt ze in verschillende producties van de Operastudio Vlaanderen in Gent. In 2008 zette ze het seizoen in met de rol van Omphale in Les Travaux de Hercules van Claude Terrasse in de Opera van Metz (oktober / november 2008). Ze soleert in een Mozartconcert in Nancy (mei 2009). Met het Symfonieorkest Vlaanderen interpreteert ze in Brussel en in Nederland Mahlers 4de Symfonie. Tijdens het seizoen 2009-2010 debuteert ze op belangrijke scènes in voor haar nieuwe rollen zoals Poussette in Massenets Manon in de Opera van Angers-Nantes (september / oktober 2009), Noémie in Massenets Cendrillon in de Opera van Marseille (december 
 2009 / januari 2010 ). Met het Leporello-Ensemble (februari / maart 210) doorkruist ze heel Vlaanderen als Serpina in Pergolesi’s La Serva Padrona, en onder dirigent  Marc Minkowski vertolkt ze Pedro (travestierol) in Massenets Don Quichotte, opgevoerd in de Munt in Brussel, samen met José Van Dam die toen afscheid van het publiek nam. In februari-maart en oktober 2011 zong ze Gianetta in een nieuwe productie van Elisir d’amore in de Opera van Saint-Etienne, Rouen en Limoges.

Sinds september 2011 maakt ze deel uit van de Muziekkapel Koningin Elisabeth onder de leiding van José Van Dam en Jocelyn Dienst.

Simon Van Hoecke

Op zesjarige leeftijd krijgt Simon Van Hoecke zijn eerste lessen op de cornet en al snel word zijn muzikale begaafdheid duidelijk.

Diverse masterclasses bij internationale trompetsolisten resulteren in laureaattitels van o.a. Axion Classics, Jong Tenuto, wedstrijd van de Vlaamse Brassbandfederatie en het “Trompetconcours Lions International”. Na zijn wiskunde-wetenschappelijke studies behaalt Simon Van Hoecke een meesterdiploma trompet, kamermuziek en directie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen.

Gelijktijdig volgt hij in de muziektheoretische richting de cursus analyse en contrapunt, hij beschikt tevens over een pedagogisch diploma.

Zijn beheersing van zowel trompet als cornet, bugel en piccolotrompet onderstreept zijn muzikale veelzijdigheid en flexibiliteit. Zijn creativiteit en passie voor het “koperblazen” uiten zich dan weer in talrijke composities en arrangementen voor koperensemble, twee musicals en een kindervoorstelling voor koperensemble en verteller.

Simon vervolmaakte zich in de trompetklas van Prof. Klaus Schuhwerk aan de “Hochschule für Musik und Darstellende Kunst” in Frankfurt am Main en hij werd reeds uitgenodigd als gastsolist bij het World Chamber Orchestra, het Museumorchester van de Frankfurtse opera, het Gießen Stadttheaterorchester en de Weilburger Schlosskonzerten.

Blaz Snoj

Blaž Snoj werd geboren in Ljubljana (Slovenië) in 1986. Hij begon fluit te spelen op de leeftijd van 17 jaar, na 7 jaar klarinet gespeeld te hebben. In 2007, na slechts 3 jaar fluitstudie, werd hij aangenomen aan het Conservatorium (Academy of Music) in Ljubljana.

In 2012, tijdens het laatste jaar van de Bachelor opleiding, nam Blaz deel aan het Erasmus -programma aan de Hogeschool der Kunsten-Utrechts Conservatorium, in de klas Prof. Aldo Baerten. Na zijn studies in Slovenie afgerond te hebben,  werd Blaz Snoj aangenomen in de Master-opleiding fluit aan het Kon.Conservatorium Antwerpen in de klas van Prof.Aldo Baerten waar hij met Grote Onderscheiding afstudeerde in Juni 2014.

In 2013 was hij  finalist en « special prize winner » bij  International flute competition Flutonicon Adams (Netherlands) en won hij een Full Scholarship om verder te studeren aan het Sydney Conservatory of Music (University of Sydney-Australia). Van 2012 tot 2014 was Blaz Fluitsolo bij de Orkestacademie, het Studentenorkest opgericht door het Kon.Conservatorium Antwerpen, deFilharmonie en deSingel. Daar speelde hij onder leiding van Philippe Herreweghe en Martin Brabbins. In 2014/15 is hij stagiair Fluit bij deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic).  Blaz Snoj is Fluit-Solo bij Casco Phil (voorheen Belgische Kamerfilharmonie).