ORFEO orkesten

ORFEO is een flexibel orkest van 20 tot 50 leden. Het orkest voert zowel barokke, klassieke, romantische en hedendaagse symfonische muziek uit. Het geheel staat onder de artistieke leiding van dirigent Rik Ghesquière. ORFEO kan U zowel als strijkorkest, als kamerorkest of als symfonieorkest boeken. Het orkest bestaat uit gerenommeerde musici, aangevuld met enkele jonge toptalenten.

Het orkest zal deze jongeren de mogelijkheid geven om binnen een professioneel kader te musiceren om zo een orkestervaring van hoge kwaliteit aan te bieden. Ook krijgen de uitzonderlijk getalenteerde jongeren onder hen geregeld de kans zich solistisch te profileren naar een breed publiek toe.

Het orkest heeft met enthousiasme, dynamisme en verfijnd samenspel snel een plaats weten te veroveren in het Vlaamse muzikale landschap.

Met producties zoals “Vivat, Mozart”, “Papa Haydn”, “Wenen 1750”, “De acht jaargetijden”, “A tribute to Arvo Pärt” en “Frohes neues Jahr” heeft het orkest zijn plaats op de Vlaamse podia ingenomen. Met een sprankelende keuze uit de mooiste bladzijden van de meest geniale klassieke componisten profileert ORFEO zich onmiddellijk als een kwalitatief en gerenommeerd ensemble. ORFEO wil ook de levende componisten van eigen bodem volop kansen geven.

Orfeo verzorgde in 2014 en 2015 het jaarlijks feestconcert van de gezinsbond van het gewest Antwerpen en van 2014 tot 2016 het concert van de Universiteit van Leuven ‘Kerst aan de K.U.L.’ samen met het koor Tourdion. Het slotconcert van het Bachfestival Edegem in mei 2015 en het slotconcert van het Walter Boeykens festival in augustus 2016 te Bornem – waar ze onder meer een wereldpremière van de ‘Walter Boeykens suite’ van Dirk Brossé uitvoerden – waren de hoogtepunten uit de eerste jaren van het ORFEO-orkest.

In december 2017 introduceerde het ORFEO Kamerorkest een nieuw concept: ‘Verwonderd door Lokale Virtuositeit’.  Jonge toptalenten uit de Muziekacademie van Turnhout kregen de gelegenheid om onder begeleiding van het orkest zich aan het grote publiek voor te stellen tijdens een stemmig avondconcert in de kerk van Vosselaar. Meerdere muziekacademies hebben al interesse getoond in dit concept.

In 2018 speelde het orkest een kerstconcert te Herent en werd een uniek muziektheaterprogramma gecreëerd op tekst van schrijfster Diane Broeckhoven en violiste Svenja Van Driessche: ‘Svenja, het meisje met de viool’ met concerten in Gent, Roosendaal en Wilrijk.’

Naar aanleiding van de herdenking van het einde van de eerste Wereldoorlog, werd het concert ‘De Grote Oorlog in Muziek, Woord en Beeld’ gecreëerd met muziek van Piet Swerts en Jurgen De Pilleceyn en teksten van Luc Vanhauwaert. Uitvoeringen in Lier, Sint-Niklaas en Ieper.

Voor 2019 staat het programma “#barok’ op het programma. Samen met het koor Cantus Amici uit Mechelen zal het Orfeo Kamerokest  in de Sint-Pauluskerk een schitterend barokprogramma uitvoeren op 30 november en 1 december.