Roeland Hendrikx ensemble

Posted by on jul 23, 2017 in | No Comments

We're sorry, but all tickets sales have ended because the event is expired.

 • 23 november 2017
  20:15 - 22:00

Het Roeland Hendrikx ensemble bestaat uit

 

Alexei Moshkov, viool

An Simoens, viool

Sander Geerts, altviool

Anthony Gröger, cello

Roeland Hendrikx, klarinet

 

KV 581, één van Mozarts laatste werken, hoeft weinig uitleg; het is een absoluut meesterwerk.

Het is een magistrale apotheose van alle werken die hij voor klarinet schreef. Vlak na dit

klarinetkwintet, pende Mozart enkel nog schetsen (slechts 93 maten) voor dezelfde bezetting neer.

Ook het kwintet voor klarinet en strijkers is ook een van de meest populaire voor deze bezetting.

 

Programma:

 

W.A. Mozart, Quintetsatz KVA 90

 

W.A. Mozart, Kwinetet voor klarinet en strijkers in la groot, KV 581

 • Allegro
 • Larghetto
 • Menuetto – Trio 1 – Trio 2
 • Allegretto con variazioni

Pauze

Carl Maria von Weber, Kwintet voor klarinet en strijkers in si, op/ 34

 • Allegro
 • Fantasia-Adagio
 • Menuetto
 • Rondo Allegro

 

 

Roeland Hendrikx

Roeland Hendrikx studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven en aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hij volgde masterclasses bij grote klarinettisten in o.m. Canada, Engeland en Frankrijk. Hendrikx is sinds 2003 klarinet-solo van het Nationaal Orkest van België en was van 1998 tot 2003 verbonden aan het Symfonisch orkest van de Munt. In kamermuziek-verband trad hij op met vooraanstaande musici en ensembles, en dit voor prestigieuze concertreeksen. Hij verzorgde al talrijke opnames voor Radio 3 en Klara.

Ook als solist is hij actief; hij werkte samen met Prima la Musica, I Fiamminghi, de Beethoven Academie, het Nationaal Orkest van België, het Vlaams Radio Orkest, het Limburgs Symfonieorkest Maastricht, Frascati Symphonic, de Georgia Philharmonic (VS), het Symfonisch Orkest van Litouwen en het Philharmonisch Orkest van Hagen in Duitsland, het Harmonieorkest van de Gidsen en dit onder meer in het kader van het Festival van Vlaanderen Limburg, dat hem in 1998 uitriep tot festivalster.

Hendrikx is docent klarinet aan het Conservatorium van Maastricht en het Conservatorium van Antwerpen. Daarnaast geeft hij regelmatig masterclasses, onder meer in Japan, Singapore, Bangkok en de VS (“Manhattan School of Music” (New York), de ”De Paul University” (Chicago), “Long Beach University” ( LA), en in Atlanta aan de “Emory University” en “Georgia State University)”.

In 2014 richt hij het Roeland Hendrikx Ensemble op. Het ensemble spitst zich toe op het rijke repertoire voor klarinet, piano en strijkers met een hoofdrol voor de klarinet. Andere leden van het ensemble zijn Alexei Moshkov (viool), An Simoens (viool), Sander Geerts (altviool), Anthony Gröger (cello), Liebrecht Vanbeckevoort (piano).

Het Roeland Hendrikx ensemble

Het Roeland Hendrikx Ensemble spitst zich toe op het rijke repertoire voor klarinet, piano en strijkers met een hoofdrol voor de klarinet. In de grootste bezetting staan er zes musici op het podium, maar er worden ook programma’s aangeboden in trio, kwartet of kwintet.

De afgelopen 20 jaren waren voor Roeland Hendrikx een fantastische ontdekkingsreis. Als startend klarinettist mocht hij met gepassioneerde mensen samenwerken, en heeft hij het kamermuziekrepertoire voor klarinet, strijkers en piano bestudeerd, uitgevoerd en opgenomen.

Nu is het tijd voor een nieuwe periode. De drang naar steeds nieuwe ervaringen blijft. Daarnaast voelt Roeland Hendrikx steeds meer de behoefte om met een vast ensemble te werken, met musici die zijn passie voor het klarinet repertoire delen. Een ensemble met een duidelijke, eigen identiteit. Spontane, natuurlijke uitvoeringen. Technische perfectie. Het publiek beroeren. Niets meer. Niets minder. Een eigen ensemble. Zijn muzikale thuishaven.

In 2015 richtte Roeland Hendrikx dan ook zijn eigen kamermuziekensemble op, dat zich toespitst op het rijke repertoire voor klarinet, piano en strijkers. In de grootste bezetting staan er zes musici op het podium, maar er worden ook programma’s aangeboden in trio, kwartet of kwintet. Voor zijn ensemble omringde Roeland Hendrikx zich met een aantal gelijkgestemden. Zielsverwanten. Musici die de passie voor kamermuziek, de ervaring, het streven naar perfectie op vlak van instrumentbeheersing met hem delen.

Dankzij deze muzikale coherentie, en door zich in vast verband te verdiepen in de kamermuziek voor klarinet, wil het Roeland Hendrikx Ensemble een extra dimensie geven aan de uitvoering van deze muziek. Het wil de uitdrukking nog verder verdiepen, de muziek nog meer laten ademen en de performance nog meer laten sprankelen. Het ensemble streeft naar de wonderlijke symbiose die tot stand komt wanneer gepassioneerde kamermuziekmusici samen spelen.

Dit alles met een doel: het publiek beroeren en meevoeren. Het publiek beklijven.

Event locatie

Locatie(s)  

Adres
Laar, AartselaarBE, 2630