Klassiek & Architectuur Gent

Posted by on jun 17, 2019 in | No Comments

Tel nr. Event: 034491687

Details Prijs Aantal:
Wandeling zn concertree TicketToon details + €20.00 (EUR)   Verlopen
alleen concertandeling zn concertree TicketToon details + €16.00 (EUR)   Verlopen
 • Wandeling
  22 september 2019
  14:00 - 16:00
 • concert 1
  22 september 2019
  16:00 - 17:00
 • concert 2
  22 september 2019
  17:00 - 18:00

Gegidste wandeling door de wijk onder leiding van Prof. Bart Verschaffel (Vandenhove- paviljoen, architect Charles Vandenhove – Boekentoren, architect Henry Van de Velde –  Bibliotheek De Krook, architecten Coussée & Goris – Wintercircus). Deze locaties worden bezocht (het Wintercircus onder voorbehoud) en er is een toelichting door een plaatselijke gids. Samenkomst aan de bibliotheek De Krook om 14 uur..

 

Concert in de Bibliotheek Ingenieurswetenschappen, Architecten OFFICE Kersten Geers David Van Severen:

16 u.: toelichting door Jan Lenaerts, architect bij OFFICE Kersten Geers David Van Severen

16:15: concert door het Spectra Ensemble

17:00 u. einde eerste concert aanvang tweede concert en toelichting

18:00 u. einde

De Locatie

FACULTEITSBIBLIOTHEEK INGENIEURSWETENSCHAPPEN EN ARCHITECTUUR, Jozef Platteaustraat 22, 9000 Gent

Het concertprogramma

Het programma

Karl-Heinz Stockhausen        Tierkreis      

John Cage                                    Atlas Eclipticalis

John Cage                                    Cartridge Music        

Simonluca Laitempergher       Creatie (in functie van de ruimte/de architectuur)      

Lucien Goethals                         Studie (elektronische muziek)

Tierkreis’ van Stockhausen (rondom gespatialiseerd met 8 musici) zijn twaalf toegankelijke melodieën op de tekens van de Zodiac.

Tierkreis van hardcore avant-gardist Karlheinz Stockhausen functioneert prima als schoolmuziek. In het voorwoord schrijft Stockhausen zelfs dat akkoordtonen weggelaten kunnen worden wanneer een kind ze niet kan pakken. Tierkreis is een zeer open partituur. De muziek bevat niet meer dan twaalf kernachtige melodieën met eenvoudige begeleidingsakkoorden, betrekking hebbend op de twaalf tekens van de dierenriem. De uitvoerder(s) heeft (hebben) echter een grote vrijheid om deze melodieën aan te wenden. Stockhausens partituur bevat zelfs een losse bijlage waarin Christel Stockhausen een groot aantal tips geeft om de melodieën variëren. Denk hierbij aan het wisselen van instrumenten, het systematisch benutten of wijzigen van parameters (intervallen, ritmes), het mengen van verschillende melodieën, etc…

 

Atlas Eclipticalis is een compositie van John Cage uit 1961.

Cage kreeg de opdracht voor het componeren van een werk voor orkest. Hij liep om inspiratie op te doen naar het observatorium van de universiteit en zag daar diverse sterrenmappen liggen. Een daarvan was de Atlas Eclipticalis. Kijkend naar de sterrenhemel kwam hij op het idee, deze sterrenhemels te vertalen naar muziek. En dat levert dan muziek op met geen maataanduiding, alleen maar noten op een blad papier.

 

Simonluca Laithemperger werd geboren in Bolzano. Na begonnen te zijn als autodidactisch musicus, voornamelijk gericht op elektronische en elektroakoestische muziek, studeerde hij muziekwetenschappen aan de Universiteit van Bologna en volgde er compositieklassen.

Zijn persoonlijk muziekonderzoek gaat over geluid dat wordt gezien als een ‘organische materie’ en legt de nadruk op de materiële dimensie ervan, en benadrukt de expressieve mogelijkheden van zijn kernkenmerken: gewicht, ruwheid, grootte, volume, kleur, vibratie en context. Zijn hoofddoel is om de expressieve kracht van geluiden vrij te maken, en de oorsprong van hun eigenschappen te onderzoeken.

 

Een werk van Lucien Goethals kan op dit programma niet ontbreken.

De jarenlange verbondenheid van deze Gentse componist aan het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek van de UGent, dat in hetzelfde gebouwencomplex gevestigd was, heeft ervoor gezorgd dat het IPEM een centrum werd van elektronische muziek in Europa

locatie  

Adres
Jozef Platteaustraat 22, Gent, 9000, Belgium

Beschrijving:

FACULTEITSBIBLIOTHEEK INGENIEURSWETENSCHAPPEN EN ARCHITECTUUR, Jozef Platteaustraat 22, 9000 Gent