Fort Art website

Aan het begin van deze zomer zet de tentoonstelling Southern Comfort hedendaagse kunstenaars in de kijker binnen het statige Fort 5 te Edegem. Na verschillende succesvolle edities van Fort Art, zal van 8 juli tot 6 augustus 2017 het historische gebouw opnieuw worden omgetoverd tot een tentoonstellingsruimte voor aanstormend talent. In samenwerking met Orfeo VZW en de Gemeente Edegem nemen zeven jonge kunstenaars en een curator de fakkel over om van dit ruw en verweerd bouwsel een broeiend nest van creativiteit te maken. Aan de hand van site specific creations trachten de kunstenaars in te spelen op hun omgeving om zo de bezoeker te laten reflecteren over de geschiedenis van het fort en de plaatselijke relatie tussen natuur en architectuur.

Southern Comfort verwijst eerst en vooral naar de zuidelijke ligging van Edegem ten opzichte van Antwerpen. Hiermee wordt benadrukt dat het zuidelijke Edegem – net zoals zijn noorderlijke grootstad – een trekpleister kan zijn voor hedendaagse kunst. Gelegen tussen de Antwerpse spil en de rustige buitenwijken, is Fort 5 de ideale locatie om aan de hand van multidisciplinaire kunstenaarspraktijken relevante problematieken aan te kaarten. Naast het geografische aspect wil de tentoonstelling ook stilstaan bij de oase van rust die gevormd wordt door het fort en het omliggend domein. Het contrast en de vermenging tussen natuur en verstedelijking komen hier immers het best tot uiting. Niets beter dan het ritselen van de bomen, de rustige aanblik van het fort en de zachte weerspiegeling van het water om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijkse leven. Het is in deze context dat Elias Cafmeyer, Jack Davey, Josja Devree, Adam Galach, Amber Vanluffelen, Jonas Vansteenkiste en Gijs Waterschoot de opdracht kregen om nieuwe relevante creaties tot stand te brengen.

Twee belangrijke pijlers schemeren door in hun werk. Eerst en vooral wordt er belang gehecht aan de woelige en soms bloedige geschiedenis van het fort. Als schakel van de Brialmontgordel heeft het Fort 5 over de jaren heen verschillende functies vervuld. Zo was het afwisselend een militaire kazerne, een opslagruimte, of nog een plaats waar doodstraffen werden uitgevoerd. Wat zijn de restanten van deze geschiedenis en hoe komen deze tot uiting in onze hedendaagse context? Verder wordt er aandacht geschonken aan de ingewikkelde relatie tussen natuur en architectuur. Niet alleen heeft het Fort 5 de natuur rond zich vervormd, maar heeft de natuur op haar beurt ook haar stempel gedrukt op dit reusachtig bouwsel. Het water van het omliggend meer dat tussen de vestigingen van het fort stroomt of de vleermuizen die stilaan de donkerste hoeken van het bouwsel terug hebben opgezocht, getuigen van deze nauwe verstrengeling. Het is in die schemerzone tussen natuur en architectuur dat de kunstenaars pertinente vragen proberen te stellen aan de hand van hun artistieke praktijken.

Southern Comfort biedt ook de mogelijkheid om talrijke randactiviteiten voor jong en oud te organiseren. Zo krijgen kinderen de kans om gedurende een namiddag deel te nemen aan een rondleiding waarna ze zelf aan het werk worden gezet tijdens een creatieve workshop. Jongeren en jongvolwassenen worden op hun beurt uitgenodigd op een fantastische avond vol performances die tot in de vroege uurtjes zal duren. Volwassenen, families en senioren krijgen de mogelijkheid om alleen of in groep een gegidste rondleiding te volgen die hen zal onderdompelen in de actuele kunsten.

In het kort

Waar?                  KUNSTWERK

Binnenfort, eerste verdieping

Fort 5 (Vestinglaan, 2650 Edegem)

Wanneer?                  Opening op 8 juli vanaf 18:00

Open van 9 juli tot 6 augustus op vr-za-zo van 12:00 tot 17:00 en op afspraak

Toegangsprijs?         Gratis

Activiteiten?               Vind alle informatie op onze Facebook